Barcelona International Airport

Barcelona International Airport, ook wel ‘Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat’ genoemd, is het op één na grootste en belangrijkste vliegveld van Spanje. Het ligt in de gemeente El Prat de Llobregat in de regio Catalonië en heeft dan ook een strategische ligging tot onder andere Frankrijk en het Mediterrane gebied. Alleen Madrid heeft een luchthaven dat die van Barcelona in grootte en belang overschaduwd.

Barcelona International Airport heeft twee immens grote Terminals die maar liefst 5 kilometer van elkaar af liggen. Terminal 2 is de Terminal die het meest dichtbij Barcelona stad ligt op 15 kilometer afstand. Door de grote afstanden tussen de twee Terminals rijden er continu shuttlebussen af en aan.

 

De geschiedenis van dit grote vliegveld

De eerste documenten over het bestaan van de luchthaven van Barcelona stammen uit 1916. Tot ongeveer 1950 werden de grootste delen van dit internationale vliegveld gebouwd en in 1963 bereikte El Prat haar eerste miljoen reizigers. Om verder te kunnen groeien werd er onder andere een nieuwe luchtverkeerstoren gebouwd en werden de al bestaande Terminals vergroot.

In 1970 was het aantal reizigers al gestegen naar de 5 miljoen, mede door de gevestigde New York-Lissabon-Barcelona lijn door Pan American. De jaren erna werden bestaande faciliteiten verder ontwikkeld en vergroot om de groei van het vliegveld te kunnen blijven accommoderen. Vandaag de dag kan Barcelona International Airport maar liefst 50 miljoen reizigers per jaar verwerken.

 

Bereikbaarheid Barcelona International Airport met openbaar vervoer

Om van het vliegveld naar de stad Barcelona te geraken heb je verschillende opties voor vervoer. Wat betreft het openbaar vervoer kun je onder andere kiezen voor de trein die vanaf Terminal 2 vertrekt; genaamd de R2 North Line. Daarnaast heb je drie type bussen waaruit je kunt kiezen als je vanaf Barcelona Airport reist.

Er is de stadsbus die vanaf het vliegveld naar het stadscentrum en de omliggende dorpen rijdt. Daarnaast is er ook een intercity bus waarmee je naar andere steden en regio’s kunt reizen. Als laatste type busvervoer zijn er de internationale bussen. Deze rijden je zelfs naar Frankrijk en Andorra. Toch liever de metro? Deze L9 Zuidlijn rijdt naar de Universiteit Zone.