Je bekijkt nu Tips voor een stressloze vakantie met kinderen

Tips voor een stressloze vakantie met kinderen

Nu de lente weer is aangebroken, kijken we massaal uit naar de zomer. Naar de vakantietijd. Het moment waarop duizenden Nederlanders weer vertrekken naar hun vakantiebestemmingen. Nu je een eigen gezin hebt, zien die vakanties er misschien wel wat anders uit dan enkele jaren geleden. Toen was je ook al een absolute reisliefhebber, maar was je veel flexibeler. Inmiddels heb je kinderen en lijkt alleen al het plannen van de reis ontzettend stressvol. Zo stressvol zelfs, dat je je wellicht zelfs afvraagt of op vakantie gaan wel een goed idee is. 

Onzin natuurlijk! Ook met kinderen kun je heel goed op vakantie gaan. Zelfs geheel zonder stress. Maar dit vraagt wel om de nodige voorbereidingen en een geheel andere mindset. Wil jij dit jaar – misschien wel voor de allereerste keer – op vakantie met jouw jonge gezin? En wil je graag dat dit zo vlekkeloos mogelijk verloopt? Maak dan gebruik van de volgende tips voor een stressloze vakantie met kinderen en dan gaat het zeker lukken. 

Tips voor een stressloze vakantie met kinderen

De juiste accommodatie

De juiste accommodatie doet al wonderen. Het laatste wat je wil is dat de hele familie straks in een te kleine ruimte moet slapen. Daar wordt niemand gelukkig van. Kies daarom voor een ruime accommodatie, speciaal ingericht op gezinnen. Goed voorbeeld is een  familiekamer Antwerpen. Deze zijn specifiek bedoeld voor families die samen op een kamer moeten slapen, maar wel de ruimte nodig hebben. Voordat je kinderen had, maakte de accommodatie waarschijnlijk weinig uit. Je sliep daar, maar de rest van de dag was je op pad. Nu met kinderen – zeker met jonge kinderen – zal je hier veel meer tijd doorbrengen. Ze gaan vroeger naar bed en slapen misschien ook in de middag nog eventjes. Dan is het wel zo prettig als de accommodatie van alle gemakken is voorzien. 

Kies een vakantie die past bij de leeftijden van de kinderen 

Besef goed dat niet elke vakantie geschikt is voor een kind. Een roadtrip door Amerika is bijvoorbeeld prachtig met tieners, maar met een jong kind eigenlijk geen doen. Zij hebben veel meer plezier aan kinderactiviteiten Berlijn, die daar volop aanwezig zijn. Het klinkt misschien minder spectaculair. Maar het klopt echt wat ze zeggen: als de kinderen genieten, geniet jij ook. Laat die grootschalige vakanties dus nog even achterwege en kies echt voor een vakantie waarvan de kinderen zullen genieten. In de meeste gevallen betekent dit zon, zee strand of een plek waar heel veel kinderactiviteiten aanwezig zijn. Dat chique vijfsterrenhotel komt later wel weer. 

Tips voor een stressloze vakantie met kinderen

Behoud de structuur 

De meeste kinderen gaan heel goed op structuur. Meestal merk je dit zelf ook. Op school of opvangdagen is het voorspelbaar en gaan ze heel goed mee in het ritme. In het weekend of de vakanties merk je toch dat dit lastiger gaat. Daarom is het belangrijk om ondanks de vakantie ook een beetje structuur aan te houden. Of om in elk geval je kind inzicht te geven in wat er die dag gaat gebeuren. 

Probeer ook zo veel mogelijk de vaste ritueeltjes aan te houden. Bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Verander hier niets aan. Dat creëert rust en een gevoel van vertrouwen.