Het 100-jarige bestaan van Schiphol
Toen boer Knibbe in 1916 12 hectare van zijn grond aan het Nederlandse leger verkocht, kon hij nooit geweten hebben dat ruim 100 jaar later Schiphol een oppervlakte van zo’n 2.787 hectare zou hebben. Het is dan ook niet voor niks dat Schiphol een Mainport genoemd wordt. Het is namelijk uitgegroeid tot een knooppunt van allerlei soorten vervoer en is ontzettend belangrijk voor de Nederlandse economie.
Er werken maar liefs 67.000 mensen op de luchthaven zelf en bij aangesloten bedrijven. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat ruim 100 jaar geleden het Haarlemmermeer lag op de plaats waar zich nu Schiphol bevindt.
Van gevechtsvliegtuigen tot passagiersvliegtuigen
Schiphol Airport ligt dus in feite op de bodem van het vroegere Haarlemmermeer, zo’n 4 meter onder zeeniveau. In de beginjaren vlogen er voornamelijk gevechtsvliegtuigen af en aan bij dit (toen nog) kleine militaire vliegveld. Na de Eerste Wereldoorlog kwam hier verandering in en groeide het uit tot een enorm burgervliegveld.
Over de naam Schiphol bestaan verschillende theorieën, waarvan de populairste een verwijzing is naar de mythe dat op die locatie vroeger veel schepen ten onder gingen in het Haarlemmermeer. Ondanks dat Vliegveld Schiphol niet in Amsterdam ligt noemen toeristen het vaak Amsterdam Airport of Schiphol Amsterdam.
Actuele feitjes Amsterdam Airport
Schiphol heeft zo een rijke geschiedenis dat er ontzettend veel leuke feitjes over deze magische plek bestaan. Op de Europese ranglijst staat dit belangrijke vliegveld van ons kikkerlandje maar liefst op de derde plek in de top 10 van het totaal aantal passagiers in 2018 (71,1 miljoen!). Hiervan waren er 34,3 miljoen passagiers van KLM.
Het is dan ook logisch dat KLM en Schiphol zo nauw verbonden zijn. Wat betreft het zijn van een Mainport staat alleen Frankfurt boven Schiphol Airport Amsterdam. Er vliegen vandaag de dag maar liefst 104 luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol.